Koronák, hidak

Koronák, hidak

Koronára akkor van szükségünk, mikor a fog eredeti koronája annyira károsodott, hogy töméssel már nem lehet helyreállítani.

Ha még van elegendő foganyag, akkor csonkfelépítést lehet végezni a fogmaradványon. A biztos megerősítés érdekében néha csapfelépítés szükséges, amit a gyökércsatornába rögzítünk.

A fix híd olyan fogpótlás, amellyel a hiányt pótló fogakat a maradék fogakra, bizonyos esetben gyökerekre vagy az azokat helyettesítő implantátumokra rögzítjük.

Anyagukat tekintve a koronák, hidak készülhetnek:

 • fém-kerámiából: – nikkelmentes fémvázra kerül a kerámialeplezés
 • cirkónium: teljesen fémmentes megoldásról van szó
 • préskerámia: teljesen fémmentes, napjaink egyik legesztétikusabb és legstabilabb fogpótlása

Bizonyított fémallergia esetén, kerülendő az allergén anyag használata, ezért Önnek egyedileg megfelelő megoldást fogunk kínálni.

A fémmentes (cirkonium) korona előnyei:

Az elülső fogak esztétikai és rágószervi helyreállítását szolgálják. A váz cirkonból készül, melyek nagy pontosságú és szilárdságú öntvények. Ezekre a vázakra rétegesen égetik rá a kerámia rétegeket. A híd áttetszősége egy bizonyíték arra, hogy a híd fémmentes. A kerámia színe minden esetben egyénileg lesz kiválasztva. Így a híd:

 • teljesen fémmentes, ezért nem lép fel fémallergia,
 • fémeknél erősebb, mégis fogszínű váz, mely a fényt átengedi
 • a porcelánleplezés a természetes zománcot tökéletesen utánozza
 • természetes esztétikai hatás
 • legoptimálisabb fényáteresztő képesség
 • nincs szürke ínyszél
 • erős váznak köszönhetően többtagú híd is készíthető belőle
 • a számítógépes technológiának köszönhetően rendkívül precíz és pontos

Hátránya:

 • költségesebb a hagyományos fém-kerámia megoldásnál

Gyökércsapos műcsonk

Nagymértékű foganyag-veszteség esetén, ha más megoldással (betét vagy korona) a fogat nem lehet felépíteni, a gyökércsapos műcsonk, hétköznapi néven az úgynevezett csapkészítése lehet a megoldás.

Hogyan zajlik a kezelés?

A gyökércsapos műcsonk feltétele, hogy a fog gyökérkezelt legyen. A műcsonkot a foggyökérben egy csappal rögzítjük: a meglévő gyökértömés egy részét eltávolítjuk, és az így keletkezett helyre rögzítjük cementtel az elkészült csapot. A fog korona részét kis műcsonkkal állítjuk helyre, amelyet egy koronával borítunk be, visszanyerve így a fog eredeti formáját, színét és rágóképességét. Vagyis a gyökércsapos műcsonk megfelelő tartást biztosít egy korona számára. Az implantátummal ellentétben a csap tehát a gyökérben (és nem a csontban) rögzül.

Milyen típusú gyökércsapos műcsonkok vannak?

Gyári csapoknak nevezzük azokat a fémötvözeteket, amelyek titánt vagy aranyat tartalmaznak. Hátrányuk, hogy a gyökérfal nem kellő vastagsága esetén a fog megrepedhet.

Öntött csapok: Fémötvözetből készülnek még a technikus által készített ún. öntött csapok.

Az üvegszálas csapok nemfémes csapok. Előnyük, hogy gyorsan beépíthetőek és stabil tartást adnak. A fogorvosi rendelőben azonnal rendelkezésre állnak, a gyökércsatorna hosszának és szélességének megfelelő méretekben. Jól adaptálhatók a gyökércsatornába, nem repesztik a fogat, színük esztétikus, fehér. Adhezív technikával rögzülnek a foghoz.

Léteznek olyan csapok is, amelyeket nem gyökérkezelt fogakba teszünk, ezek a parapulpális csapok. A fogban csavarként rögzülnek, általában 0,6 mm átmérőjűek, és a stabilitást szolgálják.

Fémkerámia korona

50 000 Ft

Fémmentes (cirkónium) korona

75 000 Ft

Fémmentes (préskerámia E.max) korona

90 000 Ft

Fémmentes (préskerámia E.max) héj

95 000 Ft

Ideiglenes korona

5 000 Ft

Öntött fém csapos műcsonk

22 000 Ft

Üvegszálas esztétikus csapos műcsonk

15 000 Ft