Fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás sópolírral

Fogkőeltávolításra azért van szükség, mert az elfogyasztott ételekből és a baktériumokból a fogzománcon egy vékony filmréteg képződik, amit fogmosás során nagyon nehéz teljesen tökéletesen eltávolítani. Ebből a fogzománcon maradó filmrétegből képződik idővel a fogkő, amit otthoni körülmények között már mi magunk nem tudunk eltávolítani.

A fogkőeltávolítás célja, hogy ezt az elmeszesedett, megkeményedett lepedéket eltávolítsa, ezáltal megszüntesse a fogkő által okozott kellemetlen leheletet. Mivel a felgyülemlett fogkő előbb-utóbb ínygyulladást eredményez, ennek eltávolításával megszüntethető a fogágybetegség és megakadályozható a visszafordíthatatlan ínysorvadás kialakulása is.

Ez különösen fontos várandós édesanyák esetében, mert a megfelelő szájhigiéné fenntartásával és a rendszeres fogkőeltávolítással elkerülhető a fentiekben már említett fogágybetegség . Ezáltal megelőzhető a koraszülés és a kis születési súlyú magzatok világrajövetelének kockázata.

Sópolír, más néven homokfúvás

A fogkő eltávolítását a polírozás követi. A hagyományos polírozáshoz képest sópolírral kétszer simább és tisztább felület jön létre, amelyen ezáltal a lerakódások is nehezebben tapadnak meg. Az elszíneződések és a fogak közt maradt fogkő eltávolítására ún. homokfúvó műszert használunk. A műszer működése közben vízzel vegyített, finom szemcséjű polírozó-részecskéket juttat a fogfelszínre, amelyek a súrlódás következtében a fogfelületről eltávolítják a nem kívánt lepedéket, fogkövet, elszíneződéseket, ezáltal nem csak egy tisztább, hanem egy fehérebb színhatást is elérünk a fogainkon. Fogai az eljárás után tisztábbak, fehérebbek, egészségesebbek lesznek, a lehelete pedig üdévé válik.

Fognyaki érzékenység

A fogzománc a fog nyaki részénél elvékonyodik és a foggyökeret fedő cementállományban folytatódik. Ez a terület különösen érzékeny, éppen ezért íny védi. Ha különböző okokból az íny visszahúzódik, szabaddá válik az érzékeny rész. Amennyiben a cement kopni kezd, megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentin állomány csatornácskái a külvilág felé – ez pedig még fokozottabb érzékenységet eredményez.

Miért alakul ki a fognyaki érzékenység?

Fognyaki érzékenységet elsősorban a helytelen fogmosási technika okozhat, de a nem jól záródó fogsor okozta traumás hatás is vezethet oda, hogy a zománc vékonyabb, nyaki részén kialakuljanak apró, vékony repedések, amelyek egy idő után érzékenységet eredményeznek. Főleg idősebb korban alakulnak ki olyan fogágy-betegségek, amelyek íny visszahúzódással járnak és ennek következtében is kialakulhat fognyaki érzékenység.

Fognyaki érzékenység kezelése

A fognyaki érzékenység kezelése során a fogorvos enyhébb esetekben ajánlhat fogkrémeket, szájöblítőket, gyakran jelentkező erős fájdalom esetén viszont magas fluoridtartalmú speciális lakkok alkalmazása javasolt. Megoldás lehet még az úgynevezett fogászati, fluoridos iontoforézis: nagy kiterjedésű kopás vagy zománchiány esetén ezeket a területeket tömőanyaggal kell elszigetelni a külső, fájdalmat okozó ingerektől.

Fogérzékenység fellépésekor nemcsak az azonnali segítség miatt érdemes fogorvoshoz fordulni, hanem azért is, hogy a szakember eldönthesse, a jelenség hátterében nem áll-e szuvasodás vagy más, komolyabb betegség.

Kürettálás

A küret a fogágy mély tisztítása, speciálisan kialakított küretkanalak segítségével. A beavatkozás a károsodást szenvedett, esetleg mozgó fogak megtartását célozza. Kürettel hatékonyan előzhető meg az esetleges csont- és ínysorvadás, illetve a fogak elvesztése.

Hogyan zajlik a kürettálás?

A fogkő nemcsak a fogak felszínén, hanem a fogíny alatti tasakokban is lerakódhat. Jelentéktelenebb ínytasakok esetében ún. zárt küret ajánlott. A művelet során az íny alatti fogkő ultrahangos készülékkel tökéletesen eltávolítható. A nyitott küret a súlyosabb ínyproblémák kezelését szolgálja. E szájsebészeti beavatkozás során lefejtjük az ínyt, eltávolítjuk a gyulladt szöveteket és a beteg csontszövetet. A küret után 3-4 héttel egy kontrollvizsgálat során felmérjük a gyógyulás fokát és megválasztjuk a további kezelési stratégiákat.

Mikor ajánlott a sínezés eljárása?

A sínezés segít a fogak megszilárdulásában, mert biztosítja, hogy a fogak ne mozduljanak el. A mozgó fogak sínezéssel történő rögzítését a fogak belső felszínére üvegszálas szalaggal és esztétikus folyékony tömőanyaggal végezzük. A sínezés történhet a kezelés különböző stádiumaiban, a sín lehet ideiglenes és végleges. Sok esetben regeneratív műtétek előkészítési fázisában is szükséges a sínezés.

Professzionális fogkőeltávolítás

20 000 Ft

Professzionális fogkőeltávolítás, sópolírral

24 000 Ft

Fognyaki érzékenység kezelése (foganként)

4 000 Ft

Paradontális zárt kürretálás (foganként)

5 000 Ft

Mozgó fogak megerősítése üvegszálas sínnel (foganként)

5 000 Ft