Fogszabályozás 2017-05-16T09:08:59+00:00

Fogszabályzozás

Megelőzésnél az a cél, hogy a fogazat normális fejlődését biztosítsuk, elhárítva az akadályozó körülményeket. Ezzel biztosítva azt, hogy a fogak jól lássák el eredeti funkciójukat (rágás), és esztétikusan helyezkedjenek el a szájüregben. A gyógyítás a kialakult kóros eltérések helyreállítását jelenti.

A fogszabályozás ideje

A fogszabályozás ideje függ a kezelendő problémától és a fogszabályozó készülék típusától is. Hagyományos, külső ívre rögzített fogszabályzót jellemzően 12-24 hónapig kell viselni, utána pedig 3-6 hónapig egy helybentartó, ún. retenciós készülék viseletével kell biztosítani a tartós eredményt. A sínes, ún. láthatatlan fogszabályzóval a kezelendő problémától függően akár 10-24 hónap is elég lehet a kezeléshez.

Külső rögzítésű fogszabályzó:

Ebben az esetben a fogszabályzó ívét a fogazat külső ívére rögzítik. Létezik fém vagy porcelán bracket-ekre (tappancsokra) rögzített fogszabályzó, utóbbi esztétikailag kevésbé feltűnő, így felnőtt korban gyakrabban használatos.

Fogszabályzó több színben

A fogszabályozó tisztántartása

A fogszabályozó tisztántartása kulcsfontosságú a kezelés alatt. Mivel a fogszabályzó készüléken és környékén sokkal könnyebben megtapadnak a bacilusok és a lepedék, így megnő a fogszuvasodás kialakulásának veszélye.

Fogszabályozó viselete mellett elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköz-tisztítás. A fogszabályzó készülék tisztán tartásához használhatunk még egycsomós fogkefét, elektromos fogkefét illetve szájzuhanyt is. Az antibakteriális szájvizek használata szintén segít a fogszuvasodás megelőzésében.

A GYORS ONLINE JELENTKEZÉSHEZ TÖLTSE KI ŰRLAPUNKAT! >

ONLINE BEJELENTKEZÉS